"Kyllä tiedän antaa sinulle hyvän neuvon: kun laiskuuden halu tulee päälle, ole silloin laiskana!" Minna Canth


"Minä en saa koskaan kunnon kotiruokaa. Vain niitä hienoja juttuja." Prinssi Philip, Edinburghin herttua



maanantai 1. marraskuuta 2010

Muikut ja muusi kotoisaan tapaan

Kävin viikonloppuna kotiseudulla Itä-Suomessa tapaamassa rakkaita ihmisiä. Ennätin olemaan päivän verran lapsuuden kodissanikin. Sattumalta meitä sattui olemaan yhtä aikaa paikalla kaikki kolme sisarusta. Kenellekään ei ole yllätys, että päivä pyöri keittiön ja ruokapöydän ympärillä. Me pidämme hyvästä ruuasta. <3

Oli Laiskalle kokille luksusta kuulla päivälle suunniteltu menu. Kyse oli varsinaisesta klassikosta! Isän tuttava oli soittanut ja tarjonnut muikkuja. Palvelu oli niin hyvää, että muikut tuotiin perille kotiinkuljetuksena. Kun saavuin paikalle muikut oli jo siivottu ja varsinaista kokkausta vailla. Yksinkertaisista, puhtaista mauista tulee parhaat yhdistelmät ja meillä paistetut muikut tarjottiin perinteisesti perunamuusin ja tomaatti-sipulisalaatin kanssa.

Perunamuusi neljälle:

10-12 perunaa
50 g voita
ripaus suolaa
1dl maitoa

Perunamuusi lienee useimmilla hallussa, mutta kertauksena perusteet. Perunamuusiin tarvitaan 2-3 perunaa ruokailijaa kohden. Kuoritut perunat keitetään. Muista lisätä suolaa jo keitinveteen. Kypsät perunat survotaan. Itse pidän rakeisemmasta muusista, joten survoksen ei tarvitse olla silkinsileää. Perunoiden joukkoon lisätään voita ja maitoa. Voin pitää siis olla oikeaa voita, ei mitään margariinia. Maitoa voi laittaa sen mukaan, miten notkeasta muusista pitää. Maidon voi korvatakin. Muistan varsin hyvin erään kerran, kun Laiskan kokin äiti avasi jääkaapin oven ihmeissään: "Oho, maito on loppu. No laitetaan kermaa". :) Jos ruuassa on voita ja kermaa, se ei voi olla pahaa.

Muikut neljälle:

1kg muikkuja
1 dl jauhoja
2 tl suolaa
100 g voita

1. Jauhoita

2. Paista tirisevässä voissa

3. Nauti

Siivotut muikut pyöritellään jauhoissa, joihin on lisätty hieman suolaa. Puolet voista kuumennetaan pannulla ennen kuin muikut asetetaan porisemaan. Muikut käännetään, kun ne ovat toiselta puolelta kullanruskeita. Mikäli muikkuja tulee useampi pannullinen, rasva kannattaa välillä vaihtaa. Muikkujen siivoamisesta ei tarvitse tehdä ongelmaa, sillä kuten Laiskan kokin isä totesi: "Todella laiska kokki saa siivotut muikut kaupastakin"

Tomaatti-sipulisalaatti neljälle:

4 tomaattia
1 punasipuli
oliiviöljyä
mustapippuria



Leikkaa tomaatti ja sipuli renkaiksi ja asettele nätisti tarjoiluastiaan. Lorauta päälle hieman oliiviöljyä ja ripottele päälle myllystä mustapippuria. Se on siinä.


Kalaa tulee harvoin syötyä muualla kuin kotiseudulla. Voi johtua korkeista kriteereistä, jos on tottunut liian hyvään. Kotona kalalla herkuttelu ei ole kovin harvinaista. Vieressä on puhtaat vedet, joista kalaa saa. Kuhaa, lohta, muikkuja, ahvenia, siikaa... You name it. Pappa oli loistava kalakokki ja samat geenit on tainneet tehdä isästäkin taiturin. Laiska kokki opettelee vielä ja keskittyy siksi "asusteisiinkin". Lasinen kalalautanen sitruunalle ja kalan mallinen sitruunanpuristin ovat ihan ehdottomia kattauksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti