"Kyllä tiedän antaa sinulle hyvän neuvon: kun laiskuuden halu tulee päälle, ole silloin laiskana!" Minna Canth


"Minä en saa koskaan kunnon kotiruokaa. Vain niitä hienoja juttuja." Prinssi Philip, Edinburghin herttua



keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Tomaatti-paprikakeitto

En yleensä osta keittokirjoja tai kokkaa reseptien mukaan. Parhaat reseptit löytyvät pitkälti itse kehittelemällä tai luottamalla salaisiin sukuresepteihin. Luen toki keittokirjoja, mutta kuten romaaneja. Kerään niistä inspiraatiota. Ihailen kuvia. Tutkin rohkeita yhdistelmiä. Pohdin ruokakulttuurin historiaa. On kuitenkin muutama keittokirja, joihin luotan, kun oma kekseliäisyys pettää.

Yksi näistä on oikeastaan kokonainen keittokirjasarja. Julkkiskokeista pidän Jamie Oliverista ehdottomasti eniten ja Jamie on onnistunut kirjoihinsa välittämään saman rentouden, mikä kokkiohjelmissakin on. Tärkeintä Jamien tyylissä on taipumus tehdä yksinkertaista, mutkatonta ja mielettömän hyvää

Mutta miksi tämä puhe keittokirjoista? No siksi, että kerrankin tein jotain lähes keittokirjan mukaan. Muutama vuosi sitten ihastuin Jamie Oliverin ensimmäisessä kirjassa Alaston kokki olevaan tomaattikeiton ohjeeseen. En ihan malta seurata alkuuperäistä reseptiä orjallisesti, mutta ehkä Jamie antaa tämän anteeksi. Mitat ovat noin mittoja, sillä tyypilliseen tapaani vain heitin aineksia kattilaan suurinpiirtein silmiä miellyttävän määrän.



Tomaatti-paprikakeitto (noin neljälle)

1,3 kg tomaatteja
2 punaista paprikaa
1 punainen chili
2 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
balsamicoa
mustapippuria
valkopippuria
3 dl vettä
1/2 lihaliemikuutio tai kasvisliemikuutio



1. Kalttaa tomaatit. Tee tomaatin pintaan viiltoja ja kasta ne hetkeksi kiehuvaan veteen. Tomaatin kuori alkaa irrota. Vedä kuoret irti.
2. Grillaa paprikoita uunissa. Mitä tummemmiksi paprikat paahdetaan sitä makeampia niistä tulee. Anna paprikoiden jäähtyä hetki kannellisessa rasiassa. Irrota paprikan kuoret. Ne eivät irtoa ihan yhtä helposti kuin tomaatin, mutta liu'uttamalla veistä kuoren pintaa pitkin irrottaminen on aika helppoa.
3. Poista tomaattien, paprikoiden ja chilin siemenet ja paloittele kaikki pieniksi kuutioiksi.

4. Laita kattilan pohjalle loraus oliiviöljyä, hienonnetut paprikat ja chili. Pehmitä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Lisää murskattu valkosipuli. Parin minuutin päästä lisää tomaatti. Mausta balsamicolla, mustapippurilla ja valkopippurilla. Hauduta kymmenisen minuuttia.
5. Lisää noin 3 dl vettä ja puolikas lihaliemi/kasvisliemikuutio. Anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.



Keitto ei ole ehkä Laiskalle kokille tyypillisen nopea tehdä. Keitto on kuitenkin helpompi kokata kuin miltä kuulostaa. Maku on ihan mahtava. Paahdettu paprika antaa pehmeää makeutta ja chili pientä takapotkua. Keiton voi porata sauvasekoittimella tasaiseksi tai jättää hampaillekin hieman tehtävää. Keittoon voi lisätä myös fetajuustokuutioita tai ripauksen pestoa. Isosta kattilallisesta voi riittää pariksikin päiväksi, ellei sitten himo iske. :)

Kokeilin keiton kanssa muuten Oululaisen uusia Jälkiuuninappeja. NAM! Suosittelen lämpimästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti