"Kyllä tiedän antaa sinulle hyvän neuvon: kun laiskuuden halu tulee päälle, ole silloin laiskana!" Minna Canth


"Minä en saa koskaan kunnon kotiruokaa. Vain niitä hienoja juttuja." Prinssi Philip, Edinburghin herttua



sunnuntai 14. elokuuta 2011

Kantarelli, keltavahvero, keltasieni - herkulla on monta nimeä!

Elokuu on ehkä lempikuukauteni. On vielä kesä ja lämmin (tai ainakin pitäisi olla). Saa nauttia ihanista pimenevistä illoista. Ja elokuussa on rapuja, marjoja ja sieniä.

Yritin marjankeräysreissullani saada myös kantarelleja, mutta helteessä reppanat olivat kuivahtaneet. Ehkä nyt sateiden jälkeen sieniä alkaa taas löytyä, mutta vielä viikko sitten apu kantarellin kaipuuseen tuli tädin valikoimista. Kantarelleista tulee aina mieleen se, kun muksuna samaisen tädin veneellä kierrettiin pitkin Saimaata. Pysähdyimme välillä kalliorantojen kupeeseen ja keräsimme rannasta kantarellit, jotka veneessä paistettiin herkulliseksi muhennokseksi. Tai siis, minä alle kouluikäisenä istuin ja katsoin vierestä ja söin tyytyväisenä lopputuloksen. Nykyisin siis kun on kantarelleja, on pakko tehdä muhennosta ja muistella venereissuja. Yksinkertaiset asiat ovat parhaita.

KANTARELLIKASTIKE

n. 1 l puhdistettuja sieniä
2 pientä sipulia
kermaa
voita
suolaa
pippuria

1. Paista sieniä pannulla voissa muutama minuutti, jotta neste haihtuu.
2. Mausta suolalla ja puppurilla. Lisää voita, jos on tarve.
3. Lisää kerma. Keitä noin 5. min.


Nopeaa ja helppoa siis perinteiseen Laiskis-tapaan. Sipulia voi laittaa vähemmän, jos ei pidä siitä kuten minä. Ennen kerman lisäämistä voi laittaa ruokalusikallisen vehnäjauhoja ja kiehauttaa niitä voissa. Näin muhennoksesta tulee hieman sakeampaa.


Oma kantarellikastikkeeni solahti HK:n Rypsiporsas -pihvien päälle. Kävi kyllä mielessä, että jos rypsiporsas sisältää tuotelupauksensa mukaan enemmän hyyviä monityydyttymättömiä rasvoja ja vähemmän kovia rasvoja, niin pilasinko terveysvaikutukset paistamalla kantarellini ehdassa voissa? No, maku oli ainakin kohdallaan - sekä possussa että kastikkeessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti