"Kyllä tiedän antaa sinulle hyvän neuvon: kun laiskuuden halu tulee päälle, ole silloin laiskana!" Minna Canth


"Minä en saa koskaan kunnon kotiruokaa. Vain niitä hienoja juttuja." Prinssi Philip, Edinburghin herttua



keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Laskiaispullat ja erittäin kotitekoisen oloiset korvapuustit

Aloin leipoa laskiaispullia maanantai-iltana. Tein kerralla hieman reilun satsin, jos ottaa huomioon, että syöjiä oli vain kaksi. Niinpä tuumasin puolikkaasta taikinasta tehdä korvapuusteja. Pullaa olen leiponut sentään monet, monet, monet kerrat!

Laskiaispulla kermavaahdolla ja mansikkahillolla. Ei ikinä mantelimassalla - yäk!

Kävin teini-ikäisenä usein mummolassa auttamassa pullan paistossa. Mummon käsiä vaivasi reuma, eikä pullan pyöritys sujunut enää kovin notkeasti. Eihän siinä mitään, pullataikinoissa oli parhaimmillaan useita litroja maitoa ja pullia tuli peltikaupalla. Ensimmäinen pellillinen piti aina viedä naapuriin tätini miehen koemaistettavaksi. Onnistumisen merkki oli se, että pelti palautettiin tyhjänä takaisin jo tovin kuluttua.

Teimme voisilmäpullia, pullia raesokeripäällysteellä ja sitten minun erikoisuuttani eli kaneli-sokeripullia. Niissä kohotetun pullan pohjasta napataan kiinni ja pyöräytetään päällinen ensin kananmunassa ja sitten kanelisokeriseoksessa. Oman lukunsa pullakokeiluuni tuovat erittäin suuren suosion saaneet "Laiskiksen epäonnistuneet pullat", kun tein eräänlaisia joulupullia tähtitortun mallilla, mutta pullataikinasta. En sitten etukäteen 14-vuotiaana tiennyt, että kaikki hillot eivät ole uuninkestäviä. Vadelmahillo levisi nätisi koko pullan päälle sen sijaan, että päälle olisi jäänyt sievä keko.

Korvapuustien suhteen aloin huomata, että vanha kunnon epäonnistuneiden pullien karma alkoi olla jälleen päällä. Korvapuustieni ulkonäkö oli vähintäänkin mielenkiintoinen. Maku oli kyllä edelleen hyvä ja lopputuloksesta saattoi ainakin arvata, ettei tuote ollut teollisesti valmistettu!

Ennen paistoja - lupaava näky?

Niin se pullataikina oli ihan Sunnuntai-erikoisvehnäjauhon kyljestä kopioitu, eli lyhennettynä tällainen:

5 dl maitoa
1 muna
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
2 ps kuivahiivaa
13-15 dl vehnäjauhoja
1 1/2 - 2 dl juoksevaa rypsiöljyvalmistetta tai
150-200 g leivontamargariinia

1. Sekoita lämmitettyyn maitoon muna ja mausteet.
2. Vispilöi taikinaan kuivahiiva, joka on sekoitettu jauhojen sekaan.
3. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa tasaiseksi.
4. Lisää lopulta margariini.
5. Kohota lämpimässä 40 minuuttia.
6. Leivo pullat/korvapuustit.
7. Kohota n. 30 minuuttia.
8. Voitele munalla ja koristele sokerilla
8. Paista 225 asteessa n. 10-15 minuuttia.

Ne rumimmat ovat päässeet ihan eturiviin.

Kotitekoinen tuplapulla! Miten niistä tämän näköisiä tuli?

Tällä määrällä pullia tulee noin 24. Korvapuusteja tästä saa siten, että jakaa taikinan kahteen osaan ja kaulii palat suorakaiteen muotoisiksi levyiksi. Pinnalle levitetään juoksevaa rypsiöljyvalmistetta tai leivontamargariinia ja ripotellaan sokeria ja kanelia. Levy pyöritetään rullaksi. Rullasta leikataan terävällä veitsellä vinottain paloja, jotka ovat levältä puolelta n. 4-5 senttiä ja kapeammalta puolelta n. 2 cm. Palat nostetaan pystyyn kapea puoli ylöspäin ja peukalolla painetaan pulla keskeltä lyttyyn. Minä tosiaan tein fifty-fifty eli 12 pullaa ja yhden levyn/rullan verran korvapuusteja. Niitä tuli myös sen 12.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti