"Kyllä tiedän antaa sinulle hyvän neuvon: kun laiskuuden halu tulee päälle, ole silloin laiskana!" Minna Canth


"Minä en saa koskaan kunnon kotiruokaa. Vain niitä hienoja juttuja." Prinssi Philip, Edinburghin herttua



tiistai 18. tammikuuta 2011

Keittiötarvikkeet voivat olla persoonallisia

Viikonloppuna olin juhlistamassa kahden ystäväni valmistumista. (Onnea Jenni ja Matti!) Rassukat olivat toivoneet lihapullasaksia joululahjaksi, mutta joulupukki kaiketi unohti ne säkistään. Korvasimme joulupukin unohduksen Kokkipuodin avustuksella. Samalla aloin miettiä alkusyksystä käymääni keskustelua kummallisista keittiötarvikkeista.

Kummallisella keittiötarvikkeella tarkoitan mitä tahansa välinettä, joka on omalla tavallaan tarpeellinen, mutta jollain tavalla huvittava ja ilmankin tulee hyvin toimeen. Lihapullasaksissa on toki oma järkevä logiikkansa. Kaikista lihapullista tulee näppärästi juuri samankokoisia ja muotoisia, mutta onhan se hieman hassua.


Keskustelun aikana vinoja katseita omista välineistä sai kalan muotoinen sitruunanpuristin. Väline on tarkoitettu osaksi kattausta. Sillä puristetaan vain yksi viipale kalan päälle sotkematta sormia. Tarpeellista, mutta hieman huvittavaa ja ilmankin tulee toimeen.


Kun aloin tarkemmin miettiä, näitä välineitähän on enemmänkin, esimerkiksi hopeinen pizzapyöräni. Se on toki kaunis ja elegantimpi kuin muut pizzapyörät. Pyöräosa on ruostumatonta terästä, ja sillä on helppo leikata pizzaa. Pizza ei ehkä ole se kaikkein elegantein ruoka, joten hopeisen pizzapyörän kanssa tulee jännä kontrasti. Pyörä on tarpeellinen leikkaamiseen, kontrastin takia huvittava ja no - voihan pizzan leikata veitselläkin. Kummallisten sarjaan varmasti kuuluvat palapelikuvioiset jääpalamuotit, sammakkotiskiharja sekä tassuilla seisova juuresharja. Nämä kaikki olen omistanut.

Jostain syystä nämä pienet, hassut esineet ovat usein ne keittiön rakkaimmat. Ne tuovat persoonallisuutta niiden pakollisten kippojen ja kuppien sekaan, jotka kaikilta löytyvät. Ne ovat myös hauskoja lahjoja, sillä vaikka niitä haluaa, harvoin sitä itselleen ostaa keittiön kummallisuuksia. Joten kummalliset keittiötarvikkeet kunniaan!


Lihapullasaksien lisäksi valmistujaispakettiin sujahti muuten Antti Vahteran, Visa Nurmen ja Iiro Rantalan Mojo-keittokirja. Mojo yhdistää musiikin ja ruuan nerokkaalla tavalla. Ajatuksena on, että jokaiselle aterialle löytyy oma musiikkinsa. Sekä ruuassa että musiikissa pitää olla tekijöiden mielestä hyvää tunnelmaa. Sopii ihmisille, jotka pitävät myös hassuista keittiötarvikkeista.


Vielä jälkikommenttina: Kokkipuodista saa paljon muutakin kuin turhakkeita. Itse etsin lihapullasaksia joka paikasta, ja vasta sitten muistin Kokkipuodin. Sinne kannattaa melkein mennä ensimmäisenä, jos jotain etsii.

1 kommentti:

  1. Minäkin aina sorrun turhakkeisiin, ja omistan myös nämä samaiset suloiset lihapullasakset. Valitettavasti toiminnan tasolla en saa niitä oikeiin toimimaan... ajatus kaunis kuitenkin.

    VastaaPoista