"Kyllä tiedän antaa sinulle hyvän neuvon: kun laiskuuden halu tulee päälle, ole silloin laiskana!" Minna Canth


"Minä en saa koskaan kunnon kotiruokaa. Vain niitä hienoja juttuja." Prinssi Philip, Edinburghin herttua



maanantai 3. tammikuuta 2011

Kuva-arvoitus ja idän herkut

Arvatkaapa, mikä tämä on?


Kyllä! Se on ikioma, suloinen, vaaleanpunainen blinipannuni! Päätin toteuttaa aiemman uhkaukseni, ja hankin tämän Prismasta huikeaan 10 euron hintaan. Uskon vakaasti, että pannu on hintansa väärti.


Söin ensimmäisen kerran blinejä mummoni luona ihan pikkutyttönä. Taikina tehtiin jo edellisenä päivänä ja annettiin kohota yön yli. Mummon taikinasta muistan vain sen, että se sisälsi olutta. Joidenkin reseptien mukaan blinitaikinaan kuuluu kirkas viina. Paksut, rasvaiset letut syötiin mädin, smetanan ja sipulin kanssa. Mummon tekemänä tämä herkku jätti pysyvän blininhimon. Blinikausi saisi kestää koko vuoden!

Blinithän ovat osa venäläistä ruokakulttuuria. Näin jälkikäteen tarkemmin ajateltuna, Karjalasta kotoisin ollut mummoni teki muun herkuttelun ja hemmottelun lisäksi hyvin venäläistä ja karjalaista keittiötä tutuksi lapsenlapsille. Blinejä, kalaseljankaa, rahkaleivonnaisia, smetanaa, suolakurkkuja, karjalanpaistia, karjalanpiirakoita..

Vuonna 2011 voisinkin kunnioittaa perinteitä ja laajentaa ruokatuntemusta idän suuntaan. Aloittaa voisi suosikista, kun nyt on tuo oma blinipannukin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti