"Kyllä tiedän antaa sinulle hyvän neuvon: kun laiskuuden halu tulee päälle, ole silloin laiskana!" Minna Canth


"Minä en saa koskaan kunnon kotiruokaa. Vain niitä hienoja juttuja." Prinssi Philip, Edinburghin herttua



torstai 29. joulukuuta 2011

Anthony Bourdain mummolassa?

Anthony Bourdainin No Reservations -ohjelman Facebook-sivulla kysellään, mitä mummosi tekisi Anthonylle, jos tämä tulisi kylään. Bourdainhan keräsi aiemmin ideoita siitä, mitä Suomessa kannattaisi nähdä ja kokea, jos tämä kuvausryhmineen tänne tulisi. Ilmeisesti esiin ovat siis nousseet suomalaiset isoäidit ja näiden tekemät herkkuruuat. Ymmärrän hyvin! Itsekin ilmoitin aina pienenä meneväni mummon luokse lihomaan, jos olin lomalla mummolaan menossa.

Niissä Facebookin kommenteissa toki ennätettiin jälleen kerran haukkua suomalainen ruokakulttuuri ihan täysin. Jaksettiin muistuttaa, miten suomalaista ruokaa inhoavat niin Berlusconi kuin Gordon Ramseykin. Mitä sitten? Mitä tuota Bourdainin ohjelmaa olen katsonut, niin Anthony on rohkeasti  kokeillut kaikkia paikallisia ruokia. Ehkä suomalainen ruoka ei ole saavuttanut globaalia suosiota, mutta onhan meillä mistä tehdä hyvää - metsät ja järvet täynnä!

Mutta siitä mummojen tekemästä ruasta. Kommenteissa järkeviä ehdotuksia antaneista jylläsivät selvästi pohjoisen ja idän isoäitien antimista nauttineet. Hurraa sille! Huomattava määrä ihmisiä ehdotti karjalanpaistia ja karjalanpiirakoita! Mahtavaa, eihän se Bourdain mitään gourmetruokaa halunnutkaan, vaan rehellistä kotiruokaa. Sitä mitä suomalaiset syövät. Tai söisivät, jos osaisivat vielä tehdä. Ehkä siksi hakusessa juuri ne mummot ovatkin. Onneksi trendi tuntuu olevan, että nuoremmatkin opettelevat tekemään perinteisiä kotiruokia.

Aloin sitten pohtia, että mitä oma mummoni, keittäjä ammatiltaan, olisi siihen pitopöytään laittanut? Aivan varmasti juuri sitä karjalanpaistia! Huuhdeltuna alas kotikaljalla.Todennäköisesti omatekoisia karjalanpiirakoita, ehkäpä muikkukukkoa. Pappa olisi saattanut lisätä pöytään savukalaa. Jälkiruokana olisi ollut toivottavasti mustikkapiirakkaa!

Huomasin kommenteissa jonkun muuten ehdottaneen juuri samoja asioita. Avainasiana oli se, että mustikkapiirakka tehdään pullataikinaan.

Niin mutta! Jos jolla kulla on hyviä ajatuksia, niin sinne vaan Tonylle kommentoimaan, mitä mummusi kokkaisi. Itseään voi viihdyttää myös Adolfo Ramirez nimisen ranskalaisheebon viiltävillä analyyseillä suomalaisesta ruokakulttuurista. Tässä yksi: "In finnish culture people don't invite themselves for dinner or lunch but just for coffee and cakes. Coincidence? I think not."


3 kommenttia:

  1. Tuo Bourdainin kysymys on ihana. Mitäpä tosiaan? Koska mummoni oli mahtava kokki ja perinteisen savo-karjalaiskeittiön asiantuntija, edellä mainittujen lisäksi mummo olisi laittanut pöytään myös itse tekemäänsä makkaraa. Omia herkkujani mummon keittiössä oli myös merimiespata - en tosin tiedä, olisiko mennyt tarjolle - ja makeista piimäkakku. Sitä mummo olisi saattanut hänen lautaselleen pistää. - anna

    VastaaPoista
  2. Totta! Kyllä savo-karjalaisten mummojen pitopöydässä pitää omatekoista makkaraa olla!

    VastaaPoista
  3. Musta on ihanaa, että Tony on ilmeisesti menossa (tavoilleen uskollisena) kaivamaan Suomen ruokakulttuuria vähän syvemmältä. Meillä kun ei tosiaan oo samanlaista rouheeta ruokakojukulttuuria, niinkun monessa muussa maassa. Mut voishan se tulla kuvaamaan ravintolapäivän aikaan.

    Mut mummoihin, oma mummoni olisi varmaan tarjonnut lohikeittoaan ja pohjalaisia, paksuja vaurautapannulla paistettuja pannareita eli ropsuja. :)

    - Kaisa

    VastaaPoista