"Kyllä tiedän antaa sinulle hyvän neuvon: kun laiskuuden halu tulee päälle, ole silloin laiskana!" Minna Canth


"Minä en saa koskaan kunnon kotiruokaa. Vain niitä hienoja juttuja." Prinssi Philip, Edinburghin herttua



sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Joulu tulee, en ole valmis!

Rohkaisin mieleni ja uskalsin tunnustaa isälle, että ajattelin viettää tänä vuonna ensimmäistä joulua ihan omassa kodissani. Pelottavinta ei ole se, että asia piti kertoa isälle, vaan se koko ajatus ensimmäisestä omasta joulusta. Kertomisen jälkeenhän asiasta tuli tavallaan harkinnanvaraisesta potentiaalisesta aikomuksesta varma asia. Hui!

Tavallaan olen kauhustani huolimatta aivan innoissani! Saan tehdä joulun kotiin! Olen jo muutaman joulun ajan tehnyt suuren osan kodin jouluruuista. Se on siis ihan tuttua ja ihanaakin, joulusta kun pidän. Joulu on kulunut italiansalaattien, tuuvinkien ja muiden herkkujen valmistelussa. Olen kuitenkin aina laittanut juuri niitä ruokia, mitä kotonani on syöty lapsuudestani lähtien. Vuodesta vuoteen olen voinut luottaa siihen, että joulupöydästä löytyvät ne samat herkut.


Entäs tänä vuonna? Koko jouluni mullistuu täysin. En voi tai haluakaan pitää kiinni vain omista perinteistäni, vaan luoda yhteisiä, joten nyt olisi varmaan hyvä kokeilla jotain uutta. Entäs kun ne omat perinteet varsinkin ruoan suhteen kuitenkin ovat aika tärkeitä ja uusia jouluruokia muka hankala keksiä? Lisäksi kahden ihmisen toiveiden yhdistäminen voi tuottaa haasteita. Esimerkiksi, minä en kaipaa kinkkua ollenkaan (Jep, huono jouluihminen taidan siis olla), mutta murulle se on ihan ehdoton vaatimus.

Yritän ehdottaa, että kumpikin saisi valita omat suosikkinsa. Miehelle siis kinkkua ja porkkanalaatikkoa ainakin, minulle perunalaatikkoa, italiansalaattia ja sienisalaattia. Mutta entäs kala, josta molemmat sentään pitävät? Olen niin tottunut aattona savustettuun loheen, etten voi hyväksyä kaupan valmiita tuotoksia. Korvaisiko savulohen ja graavilohen vaikka mätilautanen?

Ja sitten jälkiruoka? Pitäähän sitäkin jouluna olla. Mikä olisi uusi, hauska ja kokeilun arvoinen? Sellainen, mikä tekisi meidän kahden joulusta juuri meidän joulun?


Kaikki vinkit, neuvot ja uudet ajatukset otetaan lämmöllä vastaan! Sillä aikaa hautaudun epätoivossani keittokirjojen maailmaan glögimuki kädessä.

Nämä asiat ovat ainakin jo varmoja:
1. Glögiä pitää olla ja paljon ja sen pitää olla Marlia lasipullossa!
2. Muovinen joulukuusi saa paikkansa varmaan jo hyvissä ajoin ennen aattoa.
3. Jouluaattona revin hiuksia päästäni, kun yritän saada kaiken valmiiksi.
4. Tapanina ihmettelen, miksi sitä ruokaa piti tehdä niin hemmetin paljon kahdelle ihmiselle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti