"Kyllä tiedän antaa sinulle hyvän neuvon: kun laiskuuden halu tulee päälle, ole silloin laiskana!" Minna Canth


"Minä en saa koskaan kunnon kotiruokaa. Vain niitä hienoja juttuja." Prinssi Philip, Edinburghin herttua



torstai 21. lokakuuta 2010

Teeleivät

Ennen kuin kukaan sanoo otsikon perusteella mitään kotitalouden tunneista yläasteella, on pakko sanoa puolustukseksi tämä: Olipa erikoinen ruokapäivä. Aamupalana työkaverin kahvihuoneeseen tuomia nimipäiväsalmiakkeja ja lounaana toimitusjohtajan syntymäpäiväkakkua. Iltapäivällä iski sokerihumala, hysteria ja levottomuus. Ei näin. Onko ihme, että viimeistään alkuillasta iskee hillitön himo saada mitä tahansa suolaista? Vältin kauppojen sipsihyllyt ja raahauduin nälkäisenä ärjynä kotiin. Jotain. Pian. NYT!!! Miten sitä voikin ihminen olla niin kiukkuinen nälkäisenä? Varsinainen peto

Nopea helpotus alkoi sillä, että teepannu napsahti päälle. Kaapista kaivoin tarpeet ja aloin muistella noita ensimmäisiä kotitaloustunteja. Kyllä, teeleipiä on saatava. :) Teeleivät on ehkä laiskuuden huippu, mutta myös varsin aliarvostettu ja todella helposti muokattavissa herkulliseksi. No ravintoarvot eivät ole kovin korkeat, mutta hei! - tänään on vähän sellainen päivä. Teeleivät syntyivät tänään näin:

2 dl vehnäjauhoja
2 dl sämpyläjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
2 dl gruyère-juustoraastetta
2 rkl öljyä
2 dl maitoa

1. Sekoita kuivat aineet ja juustoraaste kulhossa.
2. Lisää öljy ja maito. Sekoita mahdollisimman vähän.
3. Jaa taikina kahteen osaan.
4. Taputtele taikinasta kaksi noin 1-1,5 cm paksuista pyöreähköä leipää.
5. Paista leivät 225 asteessa keskitasolla 10 min.
6. Voitele kuumat leivät voilla/margariinilla.
7. Syö sellaisenaan tai laita päälle leikkeleitä, kurkkua tms.



Teeleivät ovat siis varsin nopeita valmistaa. Sämpyläjauhot voi korvata grahamjauhoilla tai tehdä leivät pelkästään vehnäjauhosta. Jauhojen valinta vaikuttaa rakenteeseen. Juustoraaste ei ole pakollinen ainesosa. Sen voi jättää pois tai laittaa tilalle vaikka porkkanaraastetta. Juuston ei myöskään tarvitse olla gruyère-juustoa, sitä nyt vaan sattui olemaan jämäpala jääkaapissa. Gruyére tai joku muu voimakas juusto toki antaa leipään hyvin makua. Leipien taputtelussa ei tarvitse olla turhan tarkka. Suurpiirteisesti levitelty taikina saa leivän näyttämään suloisesti kotikutoisemmalta, ja sehän on täysin sallittua! Leivän voi jakaa neljään osaan, jolloin yksi siivu vastaa yhtä normaalia leipäpalaa. Teeleivät maistuvat luonnollisesti parhaalta teen kanssa, esim. Liptonin Yellow Label maidolla. Myös kylmä maito sopii lämpimäisen kaveriksi. Äh, mitä tässä selittämään: Maku kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti