Vietin viime viikonlopun isän luona kalakoulutuksessa. Kuten tuossa aiemmin kirjoitinkin, haluan jouluksi kalaa. En vaan ole itse sitä juurikaan tottunut käsittelemään, joten kävin siis mestarin opissa. Suolasin ihkaensimmäisen oman lohifilepalaseni ja voi! Se oli niiiiiiin hyvää!
Tekijänoikeudet kieltävät paljastamasta, mitä kaikkea graaviloheen isän tapaan tulikaan, mutta ei se mitään. Simppelin ja osittain samankaltaisen lohensuolausohjeen löysin Ruokavuosi-keittokirjasta, josta alla oleva ohje on muokattu.
Graavilohi
pala lohifilettä
1-2 rkl karkeaa merisuolaa
1/2-1 rkl sokeria
2 tl rouhittua valkopippuria
tilliä
1. Aseta siivottu lohifile astiaan nahka alaspäin.
2. Sekoita suola, sokeri ja pippuri. Ripottele seosta ja tilliä lihapinnalle.
3. Peitä kannella ja anna olla kylmässä yön yli.
4. Raaputa tai pese suola ja mausteet kalan pinnalta ja leikkaa vinoviipaleita.
Tein siis itse hieman eri ohjeella, mutta pääasiassa näin se idea toimii. Omalla ohjeella ohjetta olisi vaikea kirjoittaakaan, kun kaikki toimii sormituntumalla. Kuulemma tilliksi sopii myös kuivattu tilli. Mitat ohjeessa ovat viitteelliset. Ruokavuoden mukaan tuo määrä suolaa ja sokeria menee noin 1 kg perkaamatonta lohta. Sanoisin, että silmämääräisesti suolaa tulee noin puolen sentin kerros lohen pintaan.
Useissa paikoissa graavaamiseen käytetään myös alkoholia tai jotain muita maustetta. Esim. entisessä työpaikassani graavilohta maustettiin mm. ginillä, vodkalla, limellä ja mustikoilla.
Sormituntumalla tehdessä tuli mieleen joku sanonta, mikä liittyi leipureiden ja kokkien eroihin. Muistaakseni se meni jotenkin niin, että leipureiden pitää mitata tarkasti ja siksi kokit eivät yleensä ole hyviä leipureita. Kaikki kun tehdään vähän aistien varassa. Taidan itse kuulua enemmän siihen kokkien joukkoon.
Nam, nam. Herkkua. =) Vähän pottuloa ja kananmunaa seuraksi ja avot.
VastaaPoistaJoo, varsinkin kesällä! Uusia perunoita ja graavilohta, nam! Nyt saattaa mennä karjalanpiirakan ja ruisleivän päällä tai ihan sellaisenaan. :)
VastaaPoista