"Kyllä tiedän antaa sinulle hyvän neuvon: kun laiskuuden halu tulee päälle, ole silloin laiskana!" Minna Canth


"Minä en saa koskaan kunnon kotiruokaa. Vain niitä hienoja juttuja." Prinssi Philip, Edinburghin herttua



tiistai 16. marraskuuta 2010

Kananpojan fileepihvejä ja kasvisvuokaa

Tuli kesällä vietettyä ihana lomaviikko Saimaan rannalla. Mökin sisällä olisi ollut kaasuliesi, mutta kaikki varmaan muistavat, että viime kesänä oli melkoinen helle. Ulkona grillaaminen oli siis viikon ravinnon lähde. Muruseni mielestä grillaamisen tulee käyttää lihaa, lihaa ja lihaa ja mielellään vielä paljon lihaa. Jossain vaiheessa alkaa kaipaamaan kuitenkin muitakin makuja lisukkeeksi.



Kehitimme grillattavaksi mökkiolosuhteissa helposti valmistuvan kasvislisukkeen, josta tuli melkoinen suosikki. Lomakuvia katsellessa tuli mieleen, voisiko tuo onnistua kotona ja uunissa. Onnistui. Kasvisvuoka tehdään näin:

Kasvisvuoka (neljälle, tai kahdelle hyvin nälkäiselle)

300 g kesäkurpitsaa
1 keltainen paprika
1 punainen paprika
2 isoa punasipulia
200 g tuorejuustoa, esim. valkosipuli tai pippuri
100 g valmista tomaattisalsaa (tulisuus maun mukaan)
1 iso valkosipulin kynsi

Leikkaa kesäkurpitsa, paprikat ja punasipulit isoiksi lohkoiksi kulhoon. Sekoita toisessa astiassa tuorejuusto ja tomaattisalsa tahnaksi. Sekoita tahnaan murskattu valkosipulinkynsi. Lisää tahna kasviskulhoon ja pyöräytä ympäri pari kertaa, niin että tahna peittää kasvikset tasaisesti. Laita uunivuokaan ja kypsennä noin 175 asteessa 25 minuuttia. Oman kokemukseni mukaan näin kasviksista tulee juuri täydellisiä, hieman narskuvia eikä liian pehmeitä. Ylikypsä kesäkurpitsa ei vain ole niin hyvää. Kasviksia kannattaa välillä hieman käännellä ja tarkkailla, koska kypsyys on sopiva.




Kasvikset toimivat mahtavasti kanafileiden lisukkeina. Itse paistoin valkosipulimarinoituja Kariniemen kananpojan fileepihvejä pannulla. Pihvit kypsentyvät aika nopeasti. Kuulin joskus, että marinoidut pihvit kannattaa huuhdella ennen paistamista. Marinadi nimittäin palaa helposti varsinkin grillissä. Vihje pitää täysin paikkansa. Filee on saanut marinadista jo maun, joten ripaus suolaa ja pippuria riittää maustamiseen. Kastiketta ei varsinaisesti tarvita, sillä kasvisten nesteestä ja tuorejuusto-salsatahnasta muodostuu uunissa liemi, joka toimittaa oivasti kastikkeen virkaa.




On muuten hyvää. : ) Ohje saattaa olla neljälle, mutta taisin syödä itse jo nälkäisenä lähes puolet. Ja ajattelin viedä osan huomenna eväiksi töihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti