"Kyllä tiedän antaa sinulle hyvän neuvon: kun laiskuuden halu tulee päälle, ole silloin laiskana!" Minna Canth


"Minä en saa koskaan kunnon kotiruokaa. Vain niitä hienoja juttuja." Prinssi Philip, Edinburghin herttua



tiistai 23. marraskuuta 2010

Tulinen kasviswok

Sain aikoinani ylioppilaslahjaksi wokkipannun. Kunnon teräspannu vuosikymmenen takuulla oli aivan upea, mahtava ja loistava lahja. Pannu on välillä ollut ahkerammassa käytössä, mutta nyt se oli jäänyt muiden kattiloiden, pannujen ja patojen taakse piiloon.

Tässä eräänä päivänä kuitenkin tuijottelin epätoivoisena kaappeja, kun koitin raapia kasaan jonkin mukiin menevän aterian. Viikonloppuna oli reissu edessä, joten kaupasta ei ollut mieltä hakea jääkaappiin täytettä. Aineksia tuijotellessa rakas wokkipannu tuli sattumalta mieleen ja tuloksena oli täysin hatusta vedetty, ihanan mausteinen kasviswok.

Kasviswok

1 vihreä paprika
1 iso punasipuli
1 iso porkkana
1 iso valkosipulinkynsi
1 paketti nuudeleita (esim. rapu)
kourallinen miniluumutomaatteja
kourallinen pähkinöitä (esim. cashew)
0,5 dl vettä
oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa
chiliä
paprikajauhetta

Freesausvaiheessa

1. Leikkaa paprika, punasipuli ja porkkana noin 4 sentin mittaisiksi ohuiksi suikaleiksi.
2. Lorauta wokkipannuun oliiviöljyä. Freesaa (kuullota) kasvissuikaleet ja murskattu valkosipuli öljyssä. Laita sekaan pähkinät. Mustapippuria ja suolaa voi lisätä hiukan jo nyt.
3. Lisää sekaan miniluumutomaatit puoliksi pilkottuina.
4. Lisää vesi ja nuudelit. Jos nestettä tuntuu olevan liian vähän, voit lisätä noin 2 dl.
5. Lisää nuudelipakkauksessa olevat mausteet. Lisää pippuria, chiliä ja paprikajauhetta oman makusi mukaan
6. Syö.



Cashew-pähkinöiden sijaan käytin itse Rainbown pähkinäsekoituksesta jäljelle jääneet mantelit ja hasselpähkinät (noukin muut jo aiemmin parempiin suihin), jotka toimivat oikein hyvin. Lopputuloksena wokin pitäisi olla melko kiinteä. Jos nestettä on lisätty, lopputuloksena on hieman nuudelikeittomaisempi wokki, mikä sekin on loistava. Vesi kerää makuja kasviksista ja mausteista, joten pelkkä liemikin on herkullinen. Wokissa saa olla tulisuutta. Maustamisessa kannattaa aina aloittaa varovaisesti ja lisätä sitten. Mausteita kun on hankalampi saada pois. Omasta wokistani tuli lopulta juuri niin tulinen, voimakas ja kuuma kuin toivoinkin. Se lämmitti jopa loskassa kävelystä jäätyneet varpaat.

Ilmeisesti makukin oli ihan kohdallaan, kun ruoka maistui myös kokki-kondiittorikämppikselle. Rassukka joutuu aina erinäisten Laiskan kokin Kokeilevan keittiön tuotosten koemaistajaksi kotona ollessaan, mutta tämän kerran malttoi syödä jopa kokonaisen annoksen. Taisi olla vaan nälkäinen jumpan jälkeen. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti