"Kyllä tiedän antaa sinulle hyvän neuvon: kun laiskuuden halu tulee päälle, ole silloin laiskana!" Minna Canth


"Minä en saa koskaan kunnon kotiruokaa. Vain niitä hienoja juttuja." Prinssi Philip, Edinburghin herttua



lauantai 3. syyskuuta 2011

Jos metsään haluat mennä nyt

Astuin perjantaina taikamaailmaan. Etsin katseellani koko ajan menninkäisiä, keijuja ja röllejä. Pidin sadetta kuusen alla, ihastelin punaisia kärpässieniä sammalmättäillä ja tuoksuttelin ihanaa raikasta syysilmaa. Olin siis suomalaisessa metsässä.


En muista koska olisin sienestänyt. En varmaan ikinä. Sitä ei lasketa, että olen muksuna juoksennellut kaverini kanssa hänen äitinsä perässä, kun tämä on kerännyt talteen rouskuja ja tatteja. Tämä kaiken purkittamis-, pakastamis-, mehustamis- ja hilloamisbuumini on johtanut siihen pisteeseen, että halusin itsekin metsään sienijahtiin. Luonnollisesti otin mukaani asiantuntijan / pääsin onnekkaana asiantuntijan mukaan, sillä en todellakaan olisi uskaltanut kerätä yhtäkään sientä omien tunnistusteni perusteella. Jos ohje kuulu, että kerää vain, mitä tunnet, sillä tuskin tarkoitetaan sitä kärpässientä?

Kantarelli

Mutta kas vain. Kehityn se minäkin. Nyt talteen on korjattu iso ämpärillinen haaparouskuja (seassa muutama kangasrousku), puoli ämpärillistä kantarelleja ja yksi ainoa herkkutatti. Ne kantarellit muuten.. voidaan tosiaan puhua sienijahdista. Kantarellit olivat kaivautuneet syvälle sammalien uumeniin. Välillä jostain raosta näkyi vilkahdus keltaista ja kun kyseessä ei ollut koivun lehti, saattoikin löytää kantarellien rykelmän.

Haaparousku - kaksi yhden hinnalla :)

Päivän aikana opin paitsi jahtaamaan keltaista myös seuraavaa: Haaparousku on välillä harmaa tai jopa vähän violettiin vivahtava, välillä ei. Varmin tapa selvittää asia, on leikata jalka poikki. Jos jalasta vuotaa "maitoa" sieni on haapasieni. Myrkkysienet eivät vuoda maitoa. Kangasrousku on samantapainen kuin haaparousku. Siitä tulee myös maitoa, mutta se on väriltään ruskea, eikä yhtä limainen kuin haaparousku. Omien huomioideni perusteella haaparouskut viihtyvät mustikanvarpujen lähettyvillä. Välillä. Välillä jossain muualla. HUOM!! Tämän perusteella EI kannata sieniä kerätä, vaan kannattaa ottaa mukaan oma asiantuntija, jos ei itse sellainen ole.

Metsä. Ette oikeasti usko, miten upeaa siellä voi olla. Se rauhallisuus, raikas ilma ja metsän aarteet. Mistä puheen ollen, sieniä on ihan mielettömät määrät - kannattaa käydä keräämässä. Myös puolukoita näytti olevan, mutta ne jäivät itselläni vielä seuraavaan kertaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti