"Kyllä tiedän antaa sinulle hyvän neuvon: kun laiskuuden halu tulee päälle, ole silloin laiskana!" Minna Canth


"Minä en saa koskaan kunnon kotiruokaa. Vain niitä hienoja juttuja." Prinssi Philip, Edinburghin herttua



maanantai 5. syyskuuta 2011

Laiskan kokin ei kovin laiska suolasieniprojekti

Kävin siis metsässä ja sain omasta mielestäni melkoisen saaliin. Haaparouskuja ja kangasrouskuja tuli yhteenä noin 10 litraa ja kantarelleja viitisen litraa. En juuri edes miettinyt, mitä sienilläni aion tehdä, sillä olen jo jonkin aika pohtinut, että haluaisin tehdä itse suolasieniä.



Suolasienien teko näin metsän kautta vielä ei todellakaan ole laiskiaisen puuhaa. Sienien suolaus vaati huomattavasti enemmän aikaa ja työtä kuin mitä tässä blogissa normaalisti onkaan. Mutta, sikäli homma sopi Laiskalle kokille, että homma oli loppujen lopuksi aika helppoa. Sienet sain kerättyä asiantuntijan avustuksella. Keräyksen hoidin ihan itse, kun minulle ensin esiteltiin kerättäväksi sopivat sienet.

SUOLASIENET

Sieniä, esim. haaparouskuja ja kangasrouskuja
Karkeaa merisuolaa

1. Siivoa sienet
2. Liota ne kylmässä vedessä
3. Ryöppää
4. Purkita kerroksittain merisuolan kanssa


Todellinen homma tässä on sienien siivoaminen. Haaparouskujen lakki on melko limainen ja se pitää puhdistaa. Ylimääräiset roskat ja muut sai sienistä helposti pullasudin avulla, jos ei omista hienoa sienestysveistä, jonka toisessa päässä on se rapsutin. Lakin sai näppärimmin puhtaaksi, kun tarttui pienellä veitsellä lakin reunaan ja veti "kalvon" irti. Keskelle jäävän kalvon ja liman saa rapsutettua veitsen terän pyöreällä päällä. Tein hommaa ensimmäisen kerran, joten varmasti paljon hyvää sientä meni siivousvimmassani hukkaan, mutta ainakin jälki oli puhdasta.

Siivoamaton haaparousku
Siivottu haaparousku
Haaparouskut pitää liottaa. Ne ovat voimakkaan jopa kirpeän makuisia sieniä, ja siihen liottaminen auttaa. Liottamalla saa Ruokavuosi-keittokirjan mukaan haaparouskuihin myös kauniin värin. Siivosin sienet illalla ja liotin niitä yön yli kylmässä vedessä. Vaihdoin pari kertaa vedenkin. Kun sienet on liotettu ne pitää ryöpätä. Eli kattilassa keitetään vettä ja kiehuvaan veteen lisätään sienet. Kun vesi alkaa uudelleen kiehua, annetaan veden kiehua noin 5 minuuttia. Huuhtelin sienet kylmällä vedellä ja toistin käsittelyn. Kahdesti keitetyt sienet huuhtelin jälleen kylmällä vedellä ja puristelin kuivahkoiksi.

Sitten pääsin vihdoin siihen suolausosaan. Olin hankkinut pari isoa lasista purkkia, joiden kannessa on tiiviste. Aloin latoa sieniä ja merisuolaa kerroksittain siten, että sieniä tuli noin kolmen sentin kerros ja sen päälle noin 0,5 - 1 sentti suolaa. Purkin pohjalle sienet ja kerrosten päätteksi päälle jää suola. Sienten päälle pitää laittaa paino, jolloin sienistä tihkuva neste yhdessä suolan kanssa muodostaa säilyttävän liemen. Laitoin ylimmän suolakerroksen päälle muutaman kerran taitellun leivinpaperin ja sen päälle pari hyvin pestyä isoa kiveä. Sitten vaan kansi kiinni ja katsotaan, miten käy.


Koska en ole aiemmin tätä tehnyt ja lopputuloskin on vielä epäselvä, en voi sanoa, että näin se kannattaa tehdä. Konsultoin paitsi rakasta Ruokavuosi-kirjaa myös paria hyvin kokenutta sienien suolaajaa. Lopputulosta odotellessa. Hieman jo pohdin, mitä kaikkea sienistä voisikaan tehdä: sienipiirakkaa, sienikastiketta, sienikeittoa, sienitäytettä paprikoille tai letuille... siis jos lopputulos onnistui! :)


!

2 kommenttia:

  1. vinkki: mä purkitan sellasiin kurkkupurkkeihin,joissa kansi on tiivis ja säilytys ylösalaisin. Säilyvät näin erittäin hyvinä.

    VastaaPoista
  2. Hei kiitti vinkistä! Suolasieniprojekti oli sen verran onnistunut, että varmasti hyökkään kohta taas metsään ja aloitan saman urakan.

    VastaaPoista