"Kyllä tiedän antaa sinulle hyvän neuvon: kun laiskuuden halu tulee päälle, ole silloin laiskana!" Minna Canth


"Minä en saa koskaan kunnon kotiruokaa. Vain niitä hienoja juttuja." Prinssi Philip, Edinburghin herttua



perjantai 3. joulukuuta 2010

Auttaako ruoka flunssaan?

Flunssaiselle satelee aina itseparannusneuvoja. Levon ja lämmön lisäksi usein kuulee seuraavia: "juo paljon teetä/mustaherukkamehua/jotakin kuumaa" "syö appelsiinia/marjoja/hunajaa" "juo lihalientä" "hengitä valkosipulihöyryä" "nuku viinaan kastetut villasukat jalassa" "sivele käsiä ennen nukkumaan menoa konjakilla". Wow. Me ihmiset taidamme todella uskoa ravinnon parantavaan voimaan.

Itsekin tänä ihanana flunssa-aikana olen ainakin tukeutunut teehen ja hunajaan. No sen ei pitäisi olla yllätys. Parhaita kuumia juomia on tietysti ollut äidin aikoinaan tekemän punaviinimarjamehu. Onko näillä aineksilla sitten jotain parantavaa vaikutusta, vai onko se vain syvälle piirtynyt harha? Kuuman juoman kai pitäisi auttaa kurkkukipuun. Tosin jotkut sanovat, että juoman pitäisi olla kiehuvaa, jotta se todella auttaisi. Kuka hullu juo kiehuvaa vettä? Ainakin lämmin juoma tekee lämpöisen olon, mikä flunssassa palevalle vastaa ylimääräistä paria villasukkia.




Entäs marjat ja appelsiinit? Alkusyksystä serkkuni pohti Facebookissa, voiko satsumista saada yliannostuksen. Ei kai, sitrushedelmistä ja monista marjoista saatava C-vitamiini on kuitenkin vesiliukoinen. Se ei siis kerry elimistöön. C-vitamiini auttaa kuitenkin muita vitamiineja imeytymään, ja eikös vitamiinit ole aina hyväksi? C-vitamiini voi flunssan aikana jopa lyhentää flunssan kestoa. Hyvä!





Lihaliemen juominen on jopa jokseenkin loogista. Kipeänä harvoin jaksaa syödä juuri mitään, joten kai lihaliemi auttaa nestehukkaan ja ravintoaineiden tarpeeseen. Valkosipulissa sen sijaan käytetään luontaislääkinnässä alliiniaminohapon takia. Leikattaessa valkosipulin allinaasientsyymi muuttuu allisiiniksi, jolla on kyky estää bakteerien, virusten ja sienien leviämistä. Kuulostaa lupaavalta.



Mutta entäs se alkoholi? Viinavillasukista puhutaan ainakin paljon, ja ehkä ne voivat auttaakin, mutta miksi? Alkoholin uskotaan vauhdittavan pintaverenkiertoa ja näin auttavan tulehduksen poistamisessa. Villasukkia en ole testannut, mutta onpa kuume joskus kadonnut yön aikana sen jälkeen, kuin tilkka konjakkia on hierottu käsiin. Sattumaa? Ken tietää. Pikkujouluaikaan sisäisesti nautittu "ihan vain lääkkeeksi" on kyllä vain huono tekosyy.

HUOM! Laiska kokki ei todellakaan ole lääkäri, eikä mitään asiasta tiedä. Vanhat perinteet ja uskomukset ovat kuitenkin mielenkiintoisia, ja hämmentävän usein toimivia. Mummojen ja vaarien viisaat vinkit kannattaa ehkä muistaa flunssaisenakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti