"Kyllä tiedän antaa sinulle hyvän neuvon: kun laiskuuden halu tulee päälle, ole silloin laiskana!" Minna Canth


"Minä en saa koskaan kunnon kotiruokaa. Vain niitä hienoja juttuja." Prinssi Philip, Edinburghin herttua



keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Joulun odotusta ja JK Karpalo

Kun aloitin bloggaamisen, odotin hetkeä, jolloin saisin kirjoittaa eräästä kahvila-ravintolasta. Kyseessä ei ole mikään ison kaupungin trendibistro, Michelin-tähtien arvoinen gourmet tai muutenkaan kaikkien tietämä paikka. Kyseinen ravintola on kuitenkin yksi suosikeistani, jonne palaan aina uudelleen.

Kiitos etätyömahdollisuuden, pääsin matkustamaan pois Helsingistä jo hieman ennen pahimpia jouluruuhkia. Jo pelkkä ajomatka Etelä-Karjalaan tuntui matkalta halki talven ihmemaan. Perillä odotti vanha, rakas lapsuuden koti. Jollain tavalla talo onnistuu talvella näyttämään sokerikuorrutteiselta piparkakkutalolta.

Vaikka kotona ruoka onkin enemmän kuin hyvää, päätimme ennen jouluruokien ahkeraa kokkausta nauttia lounasta juuri tuossa suosikkipaikassani. No, myös monen muun suosikin. Esimerkiksi Laiskan kokin isä on tainnut hurmaantua niin, että käy päivittäin hemmoteltavana.


Kävin parikkalalaisessa JK Karpalossa ensimmäistä kertaa kesällä 2007. Tuolloin muistan tilanneeni pizzaa terassille. Parikkala on liki 6 000 asukkaan kunta ihan itärajan tuntumassa, noin 60 kilometrin päässä Savonlinnasta ja Imatralta. Parikkalassa ei ehkä perinteisesti ole juuri panostettu lounaspaikkojen ilmeeseen ja viihtyisyyteen. Siksi Karpalo hätkähdytti välittömästi. Paikassa on panostettu ruokalistaan, viihtyvyyteen, palveluun sekä vinkeisiin Karpalo-aiheisiin yksityiskohtiin. Ensimmäiseltä kerralta muistan vesikannun, jossa oli jäisiä karpaloita.


Tuon ensimmäisen kerran jälkeen olen poikennut Karpalossa oikeastaan aina, kun olen kotiseudulla ollut. Kesäisin nautin Karpalon vuohenjuustosalaatista, jossa on mukana tuoreita hedelmiä ja mansikoita. Leipä on itsetehtyä. Jälkiruuaksi voi ostaa paikanpäällä tehtyjä kakkuja, munkkeja ja leivonnaisia. Tarjolla on myös Pappagallon jäätelöä. Jos päivän lounas ei maistu, listalta voi herkutella kolmen juuston pastalla tai tapaslautasella. Viime helmikuussa makunystyröitä hiveli suunnaton laskiaispulla.


Mikä parasta, Karpalon palvelu on aina ollut ystävällistä, mutkatonta ja rentoa.

Parikkalaan ei ehkä kauempaa eksy ihan vahingossa, vaikka kunta sijaitsee helposti junareittien ja valtateiden 6 ja 14 risteyksessä. Kesäisin Parikkala houkuttelee turisteja ja kesämökkiläisiä mahtavan järviluonnon ansiosta. Turistit pysähtyvät Patsaspuistoon ja lintubongarit tuntevat kuuluisan Siikalahden lintujärven. Vaikka Parikkalaan ei pidemmäksi aikaa jäisikään, kannattaa 6-tiellä matkaavien muistaa, että joskus pysähdyksen ketjupaikkaan voi jättää väliin. Ihan pienellä koukkauksella kunnan keskustaan voi saada herkullisen aterian kohtuulliseen hintaan viihtyisässä paikassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti