"Kyllä tiedän antaa sinulle hyvän neuvon: kun laiskuuden halu tulee päälle, ole silloin laiskana!" Minna Canth


"Minä en saa koskaan kunnon kotiruokaa. Vain niitä hienoja juttuja." Prinssi Philip, Edinburghin herttua



maanantai 6. joulukuuta 2010

Itsenäisyyspäivän ylistys suomalaiselle muotoilulle

Itsenäisyyspäivänä voi olla hyvä hetki antaa arvoa suomalaisille tuotteille. Omat keittiön luottotuotteeni ovat sitä samaa Iittalaa, Arabiaa, Hackmannia, Marimekkoa ja Fiskarsia kuin monella muullakin. Nämä tuotteet ovat paitsi muotoilultaan kauniita myös kestäviä ja käytännöllisiä.

Lempisuunnittelijani on Kaj Franck. Frankcin Teema-sarja ja Kartio-lasit miellyttävät tällaista krumeluuria inhoavaa ja yksinkertaista tyylikkyyttä ihailevaa ihmistä. Franck on tunnettu siitä, että hän jätti muotoilussaan pois kaiken tarpeettoman. Lopputuloksena oli ajattomia suomalaisen muotoilun klassikoita.


 Heikki Orvola on suunnitellut esimerkiksi Iittalalle, Arabialle ja Marimekolle. Orvola sai Kaj Franck -muotoilupalkinnon 1998. Orvolan kädenjälki näkyy esim. Arabian 24h -astiasarjassa. Sarja on puhdaslinjaista ja ajatonta muotoilua parhaimmillaan. Sarja on suunniteltu alunperin Orvolan omaan käyttöön. Onneksi sattumien kautta sarja päätyi tuotantoon.


 Omaan kaappiini Kartion ja 24h:n lisäksi mahtuu myös Kerttu Nurmisen suunnittelemat Verna-lasit. Vernat ovat myös tarpeeksi yksinkertaisia ja hyvin käytännöllisiä. Ne sopivat pyöreällä muodollaan loistavasti yhteen 24h-sarjan kanssa. Iittalan ja Arabian eri sarjojen yhdisteleminen on helppoa, sillä värimaailmat sopivat täydellisesti yhteen. Itsenäisyyspäivään sopivasti omani ovat sini-valkoisia.

Laiskan kokin keittiössä auttaa vielä yksi ehdoton asia. Ilman sitä, en vain tulisi toimeen. Se on Fiskarsin veitsisarja. Satun pitämään isoista veitsistä ja tämän sarjan veitset ovat todella käteen sopivia. Kahvan materiaali on luistamaton, joten ote ei veitsestä lipeä. Terät ovat huikean terävät. Pienin veitsi on sopivan taipuisa leikkaamaan vaikka paprikan kuoren "fileroimalla". Sillä on näppärä myös irrottaa greipin hedelmäliha.






Uutena ihastuksena olen löytänyt Arabian KoKo-sarjan. Kristina Riskan ja Kati Tuominen-Niittylän suunnittelema astiastosta pidän erityisesti tarjoiluastioista. KoKon kulho on ehdoton salaatille, hedelmille ja no melkein mille vain. Tarjoiluastiana suosin myös Marimekon Unikko-lautasta.






Eli keittiönkin kautta.. Suomelle, suomalaisuudelle ja suomalaisille tuotteille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti